«В організмі піддослідних пацюків, котрих ми три місяці годували "швидкою їжею”, відбулися незворотні зміни» Вітчизняні соціологи стверджують: майже кожен сьомий мешканець великих міст України відвідує ресторани швидкого харчування не менше кількох разів на тиждень. Чоловіки навідуються до таких закладів частіше, ніж жінки. А завсідники - молодь. Фахівці з Науково-дослідного інституту біології Харківського національного університету провели експеримент – і були шоковані: у пацюків, котрих три місяці годували їжею, яку прийнято називати фаст-фудом, відбулися незворотні зміни в організмі. Навіть, коли тварин почали годувати традиційними харчами, патологія не зникла. Тепер медики мають намір дослідити, як специфічна «дієта» позначиться на потомстві тварин.
«Захворіли, ледь не здохли»
- Навесні 2008 року ми почали першу серію експериментів, – розповів доктор біологічних наук, директор інституту Анатолій Божков. - Відібрали групу молодих пацюків, бо нас цікавив вплив «швидкої їжі» саме на організм, що розвивається. Кожна з тварин важила 100 грамів. Упродовж експерименту раціон гризунів був змішаний: 50% становили страви фаст-фуду і ще 50% – звична для них їжа. До того ж, одні тварини отримували гамбургери та картоплю фрі, а інші – сухарики та чіпси. Була й контрольна група, яка нормально харчувалася. Три місяці ми спостерігали за ними. І отримали результат: пацюки, в раціоні яких були гамбургери та картопля, "обганяли” за вагою своїх ровесників із контрольної групи, які не їли фаст-фуду. Помітили цікаву закономірність: хоча тварини і мали більшу вагу, та їхні внутрішні органи відставали у розвитку, зокрема серйозні проблеми були з печінкою. Також зафіксували зміни щодо білка в сироватці крові. Змінилися не на краще й імунологічні показники. Пацюки ж на чіпсово-сухариковій «дієті» суттєво відставали в рості та масі. Деякі фізіологічні показники у них також змінилися, однак незначно. Після цього етапу науковцям стало цікаво, що ж станеться зі щурами, якщо вони їстимуть лише фаст-фуд. - Друга серія експериментів за своїми результатами стала значно цікавішою, – продовжує Анатолій Іванович. – Пацюків перевели на стовідсотковий фаст-фуд – i отримали цілком протилежні результати. Якщо щуренята їли лише гамбургери та картоплю фрі, то їхня маса тіла значно відставала від цього показника у контрольній групі. - Це означає, що гризуни вживали забагато вуглеводів, однак їм бракувало вітамінів та інших корисних для здоров’я речовин. Ті ж пацюки, які поїдали сухарики та чіпси, за три місяці не виросли зовсім. Коли їхні ровесники з контрольної групи мали вже по 400 грамів, вони і надалі важили по 100 г. А у певний момент пацюки взагалі відмовилися їсти фаст-фуд. Ми вже думали, що вони помруть, довелося перевести тварин на нормальну їжу. Однак на той час у їхньому організмі вже почалися незворотні зміни. Дітям вхід заборонено? За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, майже 177 мільйонів дітей у світі страждають на захворювання, що так чи інакше пов’язані з надлишковою вагою. Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що до 2015 року з проблемою ожиріння стикнуться 2,3 мільярда людей, старших 15 років. Згідно з даними соціологічного дослідження, в Україні за віковим розподілом є чітка тенденція: що молодша людина, то частіше вона їсть фаст-фуд. Нині третина молоді споживає такі страви ледь не щодня! А, як свідчать результати досліджень, «швидка їжа» найбільшої шкоди завдає саме молодому організму. Проте головний дієтолог України Петро Карпенко переконаний, що і в закладах швидкого харчування є страви, які можна давати дітям. «Є салати, соки. А смажена картопля? Вона, навпаки, краща, ніж домашнього приготування, бо там використовують спеціальну олію, – каже пан Карпенко. – Звісно, фаст-фуд – це не щоденне харчування. Це тимчасова їжа, коли людина просто не має змоги поїсти нормально. Ми не проводили досліджень щодо впливу "швидкої їжі” на людський організм. Однак і так зрозуміло: якщо споживати фаст-фуд щодня, то користі від цього не буде». Українські дієтологи підтверджують, що «завдяки» такому раціону людина швидко набиратиме вагу. До того ж, прогресуватимуть хронічні недуги – наприклад, відбуватиметься загострення гастритів, холециститів. При тривалому споживанні фаст-фуду неминучі захворювання печінки та жовчовивідних шляхів. У нас відкривають, за кордоном закривають… Щодня ресторани «швидкої їжі» відвідують 400 тисяч українців. За місяць - це близько 12 мільйонів. В Україні працює майже 1500 закладів швидкого харчування. Хоча насправді точна цифра невідома, адже більшість фаст-фудів у документах записані як кафе. У той час, коли кількість фаст-фудів у нашій країні невпинно зростає, за кордоном уже забороняють відкривати такі заклади. У деяких країнах світу вже діють обмеження на рекламу нездорової їжі. Так, на початку 2008 року у Великобританії набула чинності повна заборона на телерекламу таких продуктів під час трансляції програм для підлітків. Йдеться про чіпси, горіхово-шоколадні батончики, іншу їжу та напої, що містять велику кількість жирів, цукру та солі. Інваліди від фаст-фуду Науковці, отримавши результати першого етапу дослідження, вирішили не зупинятися. Експеримент продовжили. І тепер оприлюднили його наслідки: пацюки, які посиділи на фаст-фудовій «дієті», так і не повернулися до норми. - Ми спостерігали за їхнім станом, проводили лабораторні аналізи, – каже Анатолій Божков. – Гризуни, які споживали таку їжу тільки місяць, почуваються краще. Ті, яких три місяці харчували фаст-фудом, – можна сказати, пропащі. У них суттєві зміни функції печінки, змінений імунний статус, аналізи крові не в нормі. Харчування тільки фаст-фудом не минає безслідно. У цих пацюків справді стан, який називають передпатологією, – адже піддослідні тварини відрізняються від стандартної норми. Ми можемо назвати це їх нормою, яку вони вже набули. А для того, щоб відповісти, наскільки вона негативна, нам треба ще вплинути на гризунів різними стрес-факторами і вивчити їхню реакцію. Це зробимо під час наступної серії експериментів. «Наразі можна зробити висновок: на жаль, такі зміни в організмі є тривалими й стабільними. І це серйозний негатив, – каже науковець. – Дослідження щодо впливу фаст-фуду тепер активно проводять у всьому світі, зокрема й наші колеги в Росії. Багато видатних учених, публічних людей, політиків заявляють, що нам слід переглядати ставлення до "швидкої їжі”». Наші норми – застарілі - Останні "Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії” були розроблені та затверджені 1999 року. Однак їх слід переглядати що п’ять років, - розповідає директор Українського науково-дослідного інституту харчування МОЗ Олег Швець. - Для цього потрібно постійно моніторити стан фактичного харчування різних вікових і професійних груп населення. Наразі середня енергетична потреба чоловіків та жінок у віці 20-39 років практично не змінюється; у людей віком 40-59 років вона знижується за кожне десятиліття на 5%, а з 60-ти - на 10%. За його словами, для визначення енергозатрат людини, все працездатне населення нашої країни розділили на чотири групи фізичної активності: перша група - особи, що займаються переважно розумовою працею (їм потрібно 1800-2000 ккал щодоби). Друга група - зайняті легкою працею (2100-2200 ккал). Третя група - мають роботу середньої важкості (2550-2600ккал). Четверта група - важко фізично працюють (2850-3050 ккал). До речі, рекомендовані дози деяких вітамінів та мікроелементів за кордоном відрізняються від українських. Приміром, норма вітаміну А у нашій державі - 1000 мкг, у Великобританії та ЄС - 700 мкг; вітаміну Е: в Україні - 15 мг, у США - 10 мг, у Великобританії - близько 4 мг; вітаміну С: у нас - 70-80 мг, у США - 60 мг, у Великобританії 40 мг, в ЄС - 45 мг. Окрім того, Америка та Британія переглянули добову дозу фолієвої кислоти, збільшивши її до 400 мкг (в Україні - 250 мкг) і до 600 мкг - для вагітних, оскільки цей вітамін важливий для профілактики вроджених дефектів. Відповідні матеріали для перегляду потреби у фолієвій кислоті в Україні перебувають у Міністерстві охорони здоров’я. КОМЕНТАРІ Наталія Бурка гастролог гастроцентру міської поліклініки № 2 м. Вінниці По-перше, у фаст-фуди вкладають не найякісніші продукти. Взяти ті ж сосиски - там відсоток м'яса взагалі мінімальний. А інші складові тільки шкодять нашому організму. По-друге, фаст-фуди - це завжди гаряче тісто, що дуже важко переноситься і шлунком, і підшлункової залозою. І по-третє, людина повинна споживати нормальні натуральні продукти: фрукти, овочі, м'ясо, каші, картоплю, супи, борщі. У нас є таке обстеження, яке включає в себе сніданок у «Мак-Дональдсі». Цей сніданок викликає закидання кислоти зі шлунку в стравохід. Щоб з'ясувати чи відбувається закидання кислоти, у нас відправляють людину в «Мак-Дональдс», щоб вона взяла там яку-небудь їжу. Потім вимірюють - є закидання кислоти чи ні. Тобто цим сніданком ми провокуємо. Дуже показовий тест. Сергій Заїка асистент кафедри внутрішньої та сімейної медицини ВНМУ ім. М. І. Пирогова, к.м.н. - Взагалі фаст-фуд - це проблема більше культури харчування сучасного життя. Життя зараз швидке і не кожен може приготувати собі поїсти вдома. Адже на це потрібен час - піти на базар, купити нормальні продукти, приготувати ... А людина просто не має на це часу. А фаст-фуд - це варіант вирішення проблеми і розрахований на те, щоб швидко дати людині їжу, вона її швидко засвоїть і в людини не буде відчуття голоду. І забороняти фаст-фуди немає сенсу. Наприклад: чому багато ожиріння? Тому що все зорієнтоване на те, що в людини цілий день немає часу поїсти. А ввечері вона приходить додому, об'їдається від душі і лягає спати. Адже для того, щоб схуднути, не треба дієт і іншого - досить просто обов'язково снідати і не вечеряти після шостої вечора - це американські дослідження. За себе можу сказати - п'ять кілограмів на місяць йдуть легко. До речі, фаст-фуди беруть ті ж продукти, які є в Україні, дозволені до використання і готують з них. Адже яка різниця - що ви ту ж таки сосиску вдома приготуєте, що у фаст-фуді? Хоча ці низькокалорійні продукти - не так нешкідливі, як здаються. Наприклад, «Кола-лайт». Там - цукрозамінник. Людина випиває цю колу і через годину готова з'їсти в три рази більше, ніж з'їла би до цього. Тому що відчуття цукру є, інсулін виділяється, а глюкози немає! Виникає гіпоглікемія, яка призводить до збільшення апетиту. Ось ці коливання цукру і дають надлишок ваги.
Прес-служба "Мак-Дональдса" відмовилася надати інформацію, пославшись на комерційну таємницю.